2025-05-21 03:40:24

L1934:422 Fartygs-/båtlämning

Övrig kulturhistorisk lämning

RAÄ-nummer: Nora 324

Publicerad av SWECO Sverige AB:  2023-03-08

Län

Västernorrland

Kommun

Kramfors

Landskap

Ångermanland

Socken

Nora

Beskrivning

Lämningstyp

Fartygs-/båtlämning

Framdrivning: maskin

Beskrivning av lämning

Fartygslämning i järn. Vraket står kölrätt upp på en sluttande lerbotten på 36 meters djup med fören mot nordväst. Järnskrovet är tydligt påverkat av korrosion. I aktern på babord sida lokaliserades skrovskadan som orsakats av Noraströms förstäv bara någon minut innan fartyg gick mot botten. Fartygets takkonstruktion till den så kallade röksalongen i den aktre delen av vraket saknades men delar av väggarna satt fortfarande på plats i skrovet. Enligt sonarbilderna ligger det ett objekt ca 10-15 meter nordväst om vrakets förstäv, som förmodligen är takkonstruktionen som lossnade från skrovet när vraket sjönk mot botten. I aktern fanns även välbevarade sittbänkar av trä och på ångmaskinen noterades spakar, reglage och en välbevarad manometer som användes för att läsa av trycket i ångpannan. På styrbordssidan framme vid fören ligger ett stockankare som lutar mot relingen och i anslutning till ankaret ligger en trasig lanterna. Fyra till fem meter akter om förstäven finns styrplatsen med den välbevarade ratten och på däcket akter om ratten noterades ännu en landtärna, denna var helt intakt till skillnad från den som påträffades framme vid fören. Ungefär en meter bakom ratten noterades ett cylinderformat objekt som ligger tvärs över däcket och som vid första anblicken tolkades som ett liggande ankarspel. Ganska snart blev det klart att det cylinderformade objektet i själva verket var fartygets skorsten som vid förlisningen lossnat och lagt sig tvärs över däcket. Skorstenen var förankrad i skrovet med en wire på var sida och det var dessa wirar som sett till att skorstenen låg kvar på däcket.

Antikvarisk bedömning och lämningens status

Antikvarisk bedömning

Övrig kulturhistorisk lämning

Antikvarisk kommentar

Vraket lokaliserades med side scan sonar i augusti 2022 då det även dykbesiktades. Utifrån de noterade skrovskadorna babord akter råder det inga tvivel om att detta är vraket efter ångslupen VERDANDI som förliste efter en kollision med ångaren Noraström den 13 juni 1904.

Grad av skada

Ej skadad

Undersökningsstatus

Ej undersökt

Läge och utbredning

Centrumkoordinater (SWEREF 99 TM N,E)

N 6968040, E 648352

Mätmetod

GPS, medelfel: 7 meter

Registreringsunderlag

Sjökort. Noggrannhet på underlag: Skala 1:25 000

Höjd över havet

Min: -36 m, Max: -34 m

Orientering

Sydväst om Hornöholmens fyr

Placering

I byggnad eller under vatten

Övrig lämningsinformation

Datum för senaste fältbesök

2022-08-18

Terräng kring lämning

Vegetation på lämning

Tradition

ur Sundsvallspostens den 13 juni 1904: ”Ångbåtskollision i Ångermanelfven – En man drunknad. Hernösand idag: Då ångaren Noraström, kapten N. Melinder, vid 9-tiden i dag på morgonen var på nedgående från Bollsta till Hernösand, seglade den mellan Weda och Ramviks stationer på ångslupen Verdandi, förd af kapten Sundvall. Verdandi sjönk omedelbart. Af dess besättning räddades kaptenen och tre man ombord på Noraström, under det att maskinisten W. Ögren drunknade. Den omkomne, som var 25 år gammal, var gift och bördig från Hemsön. Ångslupen var oassurerad och egdes af kapten Sundvall. Vid kollisionen hade kaptenen å Noraström för ett ögonblick lämnat rodret åt rorgängaren. Då han observerade den öfverhängande faran sprang han genast fram och tog tag i rodret, men kollisionen hade då redan skett. Bland de ombordvarande å Verdandi befann sig en trävaruhandlande Berglund från Älandsbro. Då kollisionen inträffade låg denne och sof och vaknade ej förrän ångslupen sjunkit några fot under vattnet. Trots att han under kollisionen fått en stöt af Noraströms förstäf, så att hans ena ben skadats, lyckades han dock taga sig upp och blifva räddad.” Händelseförlopp: 1904 kolliderade med ångfartyget Noraström av Nora och sjönk omedelbart. 1 död. Historik: Ångslup Verdandi f.d. Edith från Münchenbryggeriet? 1897 troligen inköpt. 1901 såld av Münchens bryggeri till A. Wassberg i Härnösand. Gick i lokaltrafik i Härnösand. Ulfvik-Hammar i Ångermanaälven

Namn på lämning

  • EDITH
  • VERDANDI

Referenser

Uppgiftslämnare eller muntlig källa

Skriftlig källa

  • Litteraturhänvisning: U Bok M, Sjöfartsverket
  • Extern identitet: Ansvarig organisation: Statens maritima museer, Externt register: SjöMIS, Extern identitet: A FÖR 8403
  • Högberg, Lennarth & Lindström, Jens. 2022. Ångermanälvens kulturarv under vatten, del 3 - Resultat av en veckas fältundersökning baserat på side scan sonarkartering I Ångermanälvens mynningsområde i Ådalen - 2022. Sundsvall: Dyk & Fototeknik och Vejbystrand: Nordic Maritime Group.

Kartmaterial

Dokument och bilder

Arkiverat material

Händelselogg före 2018

  • Maritim dokumentation före 2018

Publicerade versioner

Publicerad Aktivitet Utförd av
Nuvarande Övrig fältregistrering SWECO Sverige AB
2022-12-16 Kvalitetshöjning Nordic Maritime Group AB
2022-12-16 Kvalitetshöjning Nordic Maritime Group AB
2019-11-04 Kvalitetshöjning RIKSANTIKVARIEÄMBETET
2018-11-21 Migrering från FMIS Riksantikvarieämbetet