L2022:5505 Begravningsplats
Fornlämning
Publicerad av länsstyrelsen: 2023-09-01
Län
Skåne
Kommun
Malmö
Landskap
Skåne
Socken
Malmö
Beskrivning
Lämningstyp
Begravningsplats
Typ: övrig
Beskrivning av lämning
Begravningsplats, oregelbundet rektangulär, okänd utsträckning men ca 140x55 m (NNO-V). Inom området har mänskliga kvarlevor påträffats, varav 22 gravar in situ.
Antikvarisk bedömning och lämningens status
Antikvarisk bedömning
Fornlämning
Motivering till antikvarisk bedömning
Under arkeologisk kontroll 20220819 påträffades mänskliga kvarlevor i schakt som skulle lokalisera vattenledningar. Resterna av en grav påträffades. Delar av parken ska ha grävts under 1980-talet och då framkom delar av den historiska begravningsplatsen.
Antikvarisk kommentar
Garnisonsplanteringens utsträckning anges som ungefärlig utsträckning för begravningsplatsen, eftersom gravar upptäckts i samband med tidigare utgrävningar (1980-tal), vilkas belägenhet i parken f.n. är okänd. Fler undersökningar krävs för att säkerställa utbredningen.
Grad av skada
Ringa åverkan
Skadebeskrivning:
Tidigare undersökningar visar att gravarna är skadade. Okänt i vilken utsträckning.
Undersökningsstatus
Delundersökt
Kommentar till undersökningsstatus:
Vid arbeten för att lokalisera äldre vattenledning augusti 2022 påträffades mänskliga kvarlevor i två mindre schakt. Vid efterföljande arkeologisk kontroll (19/8-2022), konstaterades en grav in situ i ett av schakten. Osteologisk analys visade att den gravlade individen var en man i yngre medelåldern. Graven har tolkats som tillhörande det senare skedet av begravningsplatsen, dvs. 1800-tal. I det andra schaktet påträffades ben från minst tre individer. Förmodligen härrör dessa ben från störda gravar i närheten av schakten. Ikano Bostad Öresund AB avsåg att inom fastigheterna Kirseberg 30:2 & Kirsebergstornet 3 (Malmö kommun) och fornlämning L2022:5505 gräva för att kunna uppföra en stödmur för intilliggande fastighet. I december 2022 schaktades en yta på 47 kvm upp öster om den spont som exploatören satt ned. Efter schaktningen kunde 12–13 gravar beläggas inom ytan, och ett större antal lösa ben från människa omhändertas. I mitten av januari 2023 monterades ett större tält över hela schaktet och den arkeologiska undersökningen startade. Totalt 21 in situ gravar undersöktes och omhändertogs, samt en grav som var genomgrävd av en yngre grav. De undersökta individerna visar inga synliga spår av avrättning eller likande. Det finns heller inga identifierbara spår av våld eller skador på benen som tyder på att individerna tillhört de soldater som ska ha begravts på platsen. Utifrån dateringen av en individ (1800-1940 AD), och de många förslitningsskador, ledförändringar och patologiska tillstånd som kunde identifieras vid osteologisk analys, tyder det på att det här är en population som har utsatts för kroppslig överansträngning och grovt kroppsarbete oavsett ålderskategori. Därför är det enligt de osteologiska och arkeologiska resultaten, mest sannolikt att de påträffade individerna har varit arbetsfångar från Malmöhus som begravts här mellan 1809 och 1891.
Läge och utbredning
Centrumkoordinater (SWEREF 99 TM N,E)
N 6164243.7772, E 376166.2176
Mätmetod
Manuell inprickning, medelfel: 10 meter
Registreringsunderlag
Digitalt ortofoto. Noggrannhet på underlag: Upplösning 0.5 m
Höjd över havet
–Orientering
N-S
Placering
Ej synlig ovan mark
Övrig lämningsinformation
Datum för senaste fältbesök
2023-01-24
Terräng kring lämning
Belägen på sluttande plan SV om vattentornet. Omgärdad av gångväg och buskage till NÖ och gångväg samt bostader till NÖ.
Vegetation på lämning
Parkvegetation, med stora träd (främst lönn) och gräsmatta. En lekplats
Tradition
Det finns en rik lokal tradition kring platsen. Parken ska, enligt denna, ha varit begravningsplats för garnisonssoldater och fångar från fängelset i Malmöhus under 1800-talet. Enligt tradition också plats för häxbränningar under 15/1600-talen. Det ska ha fram till några årtionden sedan (?) ha skett årliga minnesvandringar i parken. Det finns en minnessten i parken, upprest 1997. Texten på denna lyder: "Häxbränning/ Du ska dö på Eld och Bål/ löd domen över de kvinnor/ som pga sin begåvning, sina kunskaper/ och sitt sätt att vara, ansågs så farliga / att de anklagades för att vara häxor/ De brändes på bål här i Kirseberg / under åren 1543-1663. Gravplats/ Här i Garnisonsparken - "Tjyvaparken" -/ långt utanför staden, begravdes fattiga soldater/ från Malmö Garnisonsförsamling under åren/ 1809-1870 och 1827-1891 de fångar som dog/ under sin fängelsetid på fästningen Malmöhus. Denna sten hedrar alla dessa personer/ som av olika anledningar uteslutits ur sin tids/ gemenskap och uppmanar framtiden till/ eftertanke. Backaborna/ 27 Oktober 1997"
Namn på lämning
- Garnisonsplanteringen
Referenser
Uppgiftslämnare eller muntlig källa
Skriftlig källa
- Grehn, F. 2023. Garnisonsplanteringen, Kirseberg. Arkeologisk undersökning 2023. Sydsvensk Arkeologi AB.
Kartmaterial
–Dokument och bilder
Arkiverat material
Publicerade versioner
Publicerad | Aktivitet | Utförd av |
---|---|---|
Nuvarande | Arkeologisk undersökning | Sydsvensk Arkeologi AB |
2022-09-15 | Arkeologisk kontroll | Sydsvensk Arkeologi AB |