L2013:4874 Plats med tradition
Ingen antikvarisk bedömning
RAÄ-nummer: Nacka 219
Publicerad av Riksantikvarieämbetet: 2018-08-27
Län
Stockholm
Kommun
Nacka
Landskap
Södermanland
Socken
Nacka
Beskrivning
Lämningstyp
Plats med tradition
Uppgift om lämning, ej bekräftad i fält
Beskrivning av lämning
Galgbacke, plats för, enligt tradition, ca 15 x 7 meter stor flat yta (N-S) med en svag svacka i mitten. Den lilla upphöjda bergsflaten är suggestivt lokaliserad. Mot söder, liksom mot strömmen i väster stupar det brant nedåt. Några synbara spår efter en avrättningsplats på området går dock inte att se och en sådan går heller inte att belägga i äldre kartmaterial, rättegångshandlingar eller andra historiska uppteckningar. Den tas heller inte upp i böcker som "Döden i skogen. Svenska avrättningar och avrättningsplatser" (G. Lager. Stockholm 2006) eller "Döden som straff. Glömda gravar på Galgbacken" (T. Fendin, red. Linköping 2008). Uppgiften om att den flata höjden en gång används som avrättningsplats återfinns som enda arkivariska belägg som en uppteckning i ortnamnsarkivet SOFI från 1926: "Galgbacken, uti vid den gamla avrättningsplatsen å nr. 1 Hammarby, f.d. i Nacka sn, Svartlösa hd, Sthlms l." Där uppges också att platsen även har ett annat namn, Anneberg. (RAÄ dnr 326-4275-2008).
Antikvarisk bedömning och lämningens status
Antikvarisk bedömning
Ingen antikvarisk bedömning
- Uppgift om lämning, ej bekräftad i fält
Motivering till antikvarisk bedömning
Den antikvariska bedömningen är migrerad från äldre databas. Motivering av den antikvariska bedömningen kan eventuellt finnas under antikvarisk kommentar.
Antikvarisk kommentar
Det finns inget säkert historiskt eller arkeologiskt belägg för att en avrättningsplats förekommit på platsen. Avsaknaden av belägg i de relevanta källkategorierna talar istället för motsatsen. Möjligt är att en lokal miljödominant (bergsklacken) tillsammans med en folketymologisk förklaring av ortnamnet Nacka har attraherat vissa platsbundna berättarmotiv. Men just härigenom blir uppgiften folkloristiskt intressant och gör att uppgiften om avrättningsplatsen trots allt förtjänar sin plats i den lokala berättelsefloran.
Grad av skada
Ej skadad
Undersökningsstatus
Ej undersökt
Läge och utbredning
Centrumkoordinater (SWEREF 99 TM N,E)
N 6577377.125, E 679195.782
Mätmetod
Manuell inprickning, medelfel: 10 meter
Registreringsunderlag
Fastighetskartan/utskrivet ortofoto. Noggrannhet på underlag: Skala 1:10000
Höjd över havet
Min: 40 m, Max: 40 m
Orientering
Cirka 75 meter väster om elljusspår.
Övrig lämningsinformation
Datum för senaste fältbesök
–Terräng kring lämning
Bergskrön med branta sluttningar mot söder och väster. Öster om höjden löper en tre till fyra meter djup svacka i nord-sydlig riktning och därefter en ny flat hällrygg.
Vegetation på lämning
Mossbevuxen hällmark, ställvis berg i dagen. Gles tallskog med inslag av lövträd.
Tradition
Enligt en lokal tradition skulle en gammal galgbacke finnas nära Hellasgården i Nacka. Denna galgbacke ska ha funnits på en av höjderna på bergskrönet just öster om Nacka ström nära Dammtorp och Nacka gård. Den lokala muntliga traditionen om avrättningsplatsen kan tidigast spåras hos en Peter Strömberg (1895-1960), dåvarande skogvaktare i Nacka. Strömberg ska ha fört vidare uppgifterna till sina syskon Kerstin och Gustav Lindholm, sin dotter Ulla Strömberg-Larsson och före detta föreståndaren för Hellasgården P. O. Lundberg. Dessa ska ha förmedlat informationen till hembygdsforskaren Ragnar Lindberg, som också är den som pekat ut den omtalade bergsklacken. Den sistnämnde har även uppgett att ortnamnet Nacka kan härledas till galgbacken, "platsen där brottslingar nackades". (Denna information är hämtad från ett info-blad till utställningen "Det okända Älta med omgivningar" av Ragnar Lindberg).
Namn på lämning
- Anneberg
- Galgbacken
Referenser
Uppgiftslämnare eller muntlig källa
Skriftlig källa
- Ortnamnsarkivet SOFI från 1926.
- Lindberg, Ragnar. Info-blad till utställningen "Det okända Älta med omgivningar".
Kartmaterial
–Dokument och bilder
Arkiverat material
Händelselogg före 2018
Publicerade versioner
Publicerad | Aktivitet | Utförd av |
---|---|---|
Nuvarande | Migrering från FMIS | Riksantikvarieämbetet |